Livet på kanten
podcast

PODCAST FRA ‘SOCIAL KRITIK’

LYT HER ELLER PÅ PODBEAN, PODIMO, PLAYERFM, AMAZON, SPOTIFY, APPLE PODCASTSSocial Kritiks podcast giver nogle barske indblik i liv levet i usædvanlig marginalisering. Du møder bl.a. børn af indsatte, illegale sexarbejdere og unge udsat for negativ social kontrol. Med redaktør Mette Bladt som vært rummer hver episode en samtale med et menneske “på kanten”, et menneske med en usædvanlig historie som den “almindelige” borger sjældent eller aldrig får indblik i eller adgang til.


pod episoder

Negativ social kontrol – tør vi tale om det?
Negativ social kontrol er et omdiskuteret spørgsmål her i Danmark. Det er vanskeligt at vurdere hvornår der egentlig er tale om social kontrol, om det er et kulturelt eller et religiøst fænomen, eller om det bare handler om magt. En ting er sikkert det er at social kontrol foregår og vi har som samfund ikke knækket koden ift at gøre noget ved det. På den ene side eksisterer en meget hård nul-tolerance opfattelse og på den anden side en udtalt berøringsangst.

Men polarisering er ikke en god vej. I denne episode af livet på kanten, vil vi komme tættere på fænomenet social kontrol: hvordan kan det se ud? Hvilke konsekvenser har det for dem der oplever social kontrol og hvordan kan vi som samfund blive bedre til at have en dialog omkring social kontrol? Vi skal i dag blive klogere på social kontrol ved at turde tale om det.
I dag taler vi med pædagog og kandidat Sarah Falster leder af Hjerterum, en indsats der blandt andet arbejder med unge piger og kvinder der i forskellig grad er udsat for negativt social kontrol. Sarah fortæller om det vigtige og vanskelige pædagogiske arbejde, hvor det er altafgørende at kunne navigere i meget modstridende normer og værdier.

Far er i fængsel 3: ”Far er ikke på arbejde”
Foreningen SAVN hjælper børn og andre pårørende til indsatte, gennem rådgivning, støtte og det de kalder følgeskab. Foreningen har eksisteret siden 2005 og blev oprettet af en kvinde hvis søns far kom i fængsel. Og familien oplevede at der ikke var et rådgivningstilbud til børn og pårørende af indsatte. I dette afsnit kan du høre Rikke Betak, som arbejder for SAVN, fortælle om arbejdet med børn af indsatte.

Far er i fængsel 2: Karolines historie – anden del
Børn af indsatte er en blind vinkel i samfundet. Der er ingen særlig fokus på gruppen og kun få har indsigt i, hvordan det er at vokse op med en ’far i fængsel’. Redaktør for Social Kritik Mette Bladt, taler i dette afsnit med Karoline. En ung kvinde der gennem hele sin opvækst oplevede, at hendes far sad i fængsel på både lange og korte domme. I dette afsnit drejer samtalen ind på de oplevelser, der følger med når børn har en forælder, der begår kriminalitet.

Far er i fængsel 1: Karolines historie – første del
Kriminalitet straffes med fængselsstraf, men hvis en indsat også er forælder, rammer straffen også barnet. Rapporten ”Når straffen rammer skævt” fra 2022 konkluderer entydigt at forælderens straf også går ud over barnet. Børn af indsatte oplever belastninger af deres trivsel, deres sociale liv, deres skolegang og deres generelle livschancer er i fare.

Børn af indsatte lever ofte et liv præget af usædvanlig marginalisering, de oplever stigmatisering, tab af rettigheder og lever ofte med traumer. Redaktør Mette Bladt taler i dette afsnit med Karoline. En ung kvinde der igennem hele sin opvækst oplevede at hendes far sad i fængsel på både lange og korte domme. Karolines liv har både som barn, som ung, som voksen været stærkt præget af det stigma og de traumer der skyldes hendes far fængsling.

Temanummer Straf & Sanktion forår 2023

Straf – Fængsler – Kriminalitet
Temapakke med artikler fra Social Kritik til brug i ungdomsuddannelserne.


LIVET PÅ KANTEN er støttet af Velfærds- og forskningsfonden for pædagoger

Lydproduktion af Johann Gundersen, Nye Medier